Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Θέλετε υψηλές αποδόσεις; Ενυδατωθείτε!




Η ισορροπία του νερού στο σώμα ενός αθλητή ή αλλιώς η καλή ενυδάτωση είναι καθοριστικός παράγοντας για την απόδοση του. Η αφυδάτωση οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης.
Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές οδηγίες ώστε να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο;

Πριν την άσκηση
Βασικός στόχος είναι η βελτιστοποίηση της κατάστασης υδάτωσης πριν την έναρξη της άσκησης. Ο αθλητής θα πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου. Επίσης συστήνεται η κατανάλωση 400-600ml νερού 2 ώρες πριν την έναρξη της άσκησης
Κατά τη διάρκεια της άσκησης
Η πρόσληψη υγρών πρέπει να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ενυδάτωση. Συστήνεται η κατανάλωση 150- 350 ml νερού ανά 15- 20 λεπτά.
Αν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά η απλή κατανάλωση νερού αρκεί. Αν η άσκηση διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά συστήνεται η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού με περιεκτικότητα υδατανθράκων 4-8%.
Όσον αφορά την πρόσληψη ηλεκτρολυτών φαίνεται πως η ανάγκη τους δεν είναι τόσο μεγάλη αν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες. Παρ’ όλ’ αυτά συστήνεται η πρόσληψη νατρίου (0,5-0,7γρ/ λίτρο), διότι φαίνεται ότι βελτιώνει τη γεύση του ενεργειακού μας ποτού με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η συνολική πρόσληψη υγρών.
Μετά τη άσκηση
Συστήνεται κατανάλωση νερού έως και 150% του βάρους που χάθηκε κατά την προπόνηση συν την υποχρεωτική παραγωγή ούρων. Επίσης είναι σημαντική και η αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάθηκαν και κυρίως νατρίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση ενός γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο παράλληλα με την πρόσληψη υγρών.

askisi.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: