Για ποδοσφαιριστή υψηλού επιπέδου, απαραίτητη η προπόνηση φυσικής κατάστασης
πηγη αναρτησης:football-academies
Συνέντευξη στον καθηγητή φυσικής αγωγής Βαγγέλη Μπέκα
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής Βαγγέλης Μπέκας, που μετέχει στο «8ο Ευγένιος Gerard Soccer Camp», μίλησε στο football-academies.gr για την σημασία της φυσικής κατάστασης στοποδόσφαιρο από τις μικρές ηλικίες, την μεγάλη σημασία του γυμναστή στη διαμόρφωση καλών ποδοσφαιριστών καθώς και τον χρόνο που ένας μικρός ποδοσφαιριστής που στοχεύει στο υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο, πρέπει να ξεκουράζεται.
Κύριε Μπέκα, είστε καθηγητής φυσικής αγωγής, πείτε δυο λόγια για την γύμναση των παιδιών που παρακολουθούν το καμπ, αυτή τη στιγμή, και πόσο σημαντική, είναι αυτή.
Αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο καμπ, γίνεται συνολική ποδοσφαιρική προπόνηση σ’ όλα τα παιδιά. Πέρα από το θεωρητικό λοιπόν κομμάτι, που τους δίνει γνώσεις περί διατροφής, ψυχολογικές συμβουλές και ιατρικής π.χ. πώς να επιδένουν τα πόδια τους, όταν χρειαστεί, υπάρχει μετά και το τεχνικό κομμάτι. Εκεί αναλαμβάνουν οι προπονητές των ακαδημιών να διδάξουν τα παιδιά τεχνική. Τελευταίο είναι το κομμάτι της φυσικής κατάστασης.
Είναι το κομμάτι κατά το οποίο προσπαθούμε να χτίσουμε το σώμα τους, και τους μαθαίνουμε να κινούνται και να στηρίζονται σωστά, μέσα σ’ ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Προσπαθούμε να διορθώσουμε το συντονισμό τους, το συγχρονισμό τους με το συμπαίκτη τους ή τον αντίπαλό τους. Κάνουμε κομμάτια ισορροπίας , τα οποία είναι απαραίτητα για να βελτιώσουν την ποιότητα της τεχνικής τους. Κάνουμε κομμάτια σωματικής δύναμης με το δικό τους σωματικό βάρος και προσπαθούμε να τους βελτιώσουμε ταχυδυναμικά στο μέλλον. Και γενικά προσπαθούμε να τους δώσουμε τις εικόνες ενός πλήρους επαγγελματία ποδοσφαιριστή.
Ακούγεται πολύ στο παιδικό ποδόσφαιρο η «νευρομυική συναρμογή» και πόσο σημαντική είναι αυτή. Εκγύμναση για τη νευρομυική συναρμογή, γίνεται γενικά στις ακαδημίες ;
Γίνεται σχεδόν κάθε μέρα στην προπόνηση, ακόμα και σε κομμάτια της προθέρμανσης γίνεται. Η νευρομυική συναρμογή, είναι η ανταπόκριση που έχουν οι μυς, μετά την εντολή που τους δίνει ο εγκέφαλος. Μαθαίνουμε τα παιδιά, να κάνουν προπόνηση και να σκέφτονται. Κι αν αυτή η σκέψη, την μεταφέρουν στους μυς κι από κει στη μπάλα, έχουν μια πολύ καλή τεχνική εκτέλεση, μέσα από μια πολύ καλή φυσική εκτέλεση, από φυσική κατάσταση κι από ανταπόκριση νευρομυική. Είναι ένα κομμάτι που δείχνει την ποιότητα ενός έναντι του άλλου.
Κύριε Μπέκα, απαιτείται παρουσία γυμναστή, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις ακαδημίες ποδοσφαίρου; Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι σπάνια υπάρχει γυμναστής, στα προπονητικά team, των ακαδημιών.
Καταλαβαίνετε τότε, ποια είναι η διαφορά του ελληνικού ποδοσφαίρου, από το ποδόσφαιρο του εξωτερικού…
Αυτό θεωρείται « must», θεωρείται απαραίτητο, σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες , σ΄ όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Στη μεγάλη ομάδα, ο προπονητής ουσιαστικά κάνει μόνο τεχνική , ο ποδοσφαιριστής δημιουργείται και γίνεται , δημιουργεί την αθλητική και την ποδοσφαιρική του υποδομή στις ακαδημίες. Οπότε εκεί υπάρχει, όχι μόνο γυμναστής, πρέπει να υπάρχει και ο σωστός διατροφολόγος, ο ψυχολόγος, ο σωστός προπονητής. Πολλές δε ευρωπαϊκές χώρες, τον καλό προπονητή τον έχουν στις υποδομές και ο καλός προπονητής της ομάδας είναι ο προπονητής των υποδομών… Τρανό παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα. Αυτή η ομάδα, είναι πρότυπο εργασίας για όλες τις ακαδημίες.
Στον τελικό του Champions League,έπαιξαν ομάδες που είχαν 9 έως 12 παίκτες, από τις υποδομές στην πρώτη ομάδα, κάτι το οποίο στην Ελλάδα δεν τον κάνουμε, γιατί το πρώτο που μας λείπει είναι η αυτοπειθαρχία, η υπομονή και ο προγραμματισμός.
Ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, που ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, μετά την αγωνιστική σεζόν, την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, που είναι περίπου δυο έως τρεις μήνες ανάλογα την ακαδημία, είναι σωστό να γυμνάζεται, ώστε να βελτιώσει κάποια πράγματα σε σχέση με το σώμα του και τη φυσική του κατάσταση;
H προπόνηση είναι σαν το φαγητό. Χωρίς το φαγητό δε ζεις. Αθλητής χωρίς προπόνηση δε ζει… Το μόνο που μπορείς ν’ αλλάξεις, είναι η ένταση και η διάρκειά της. Η αποτοξίνωση πρέπει να’ ναι μόνο ψυχολογική. Η προπονητική περίοδος αυτή, μετά δηλαδή τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και πριν την έναρξη της προετοιμασίας, ηoff- season training, όπως λέγεται είναι ιδανική, για να χτίσει κάποιος δύναμη και τεχνική, συντονισμό και κάποια πράγματα φυσικής κατάστασης , που δεν μπορεί να τα κάνει μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Στην αγωνιστική περίοδο, τη θέση του συντονισμού, της φυσικής κατάστασης, σε μεγάλο βαθμό την παίρνει η ατομική και η ομαδική τακτική, που προέρχεται μέσα από τον αγώνα με τον αντίπαλο. Όταν δεν υπάρχει ο αγώνας με τον αντίπαλο και η ομαδική τακτική, είναι ευκαιρία να καλύψει ο αθλητής το κενά του, σε οποιονδήποτε τομέα είναι αυτά: μυϊκά , νευρομυϊκά , θέματα συντονισμού και θέματα τεχνικών ικανοτήτων.
Αυτή η off-season training, πότε μπορεί να ξεκινάει;
Το πρώτο που πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής, μόλις τελειώσει η αγωνιστική σεζόν, είναι να ξεκουραστεί. Χρειάζεται μια περίοδο μιας εβδομάδας, ώστε να μπορέσει ν΄ αποτοξινωθεί πρώτα ψυχικά και μετά σωματικά. Από κει και μετά, στην περίοδο μετά την εβδομάδα ξεκούρασης, μέχρι και 10 μέρες πριν την καλοκαιρινή προετοιμασία μπορεί κάλλιστα να δουλέψει.
Τις 10 τελευταίες μέρες , εγώ προτείνω να ξεκουραστεί, να μην κάνει και τίποτα αν δεν θέλει, γιατί θεωρώ ότι ο αθλητής θα πρέπει να πάει στην προετοιμασία αποφορτισμένος και ξεκούραστος, να διψάει να προπονηθεί, να βελτιωθεί…
Αλλά από την εβδομάδα της ξεκούρασης, μετά το τέλος της σεζόν και μια εβδομάδα πριν την έναρξη της προετοιμασίας, μπορεί να εργαστεί και να βελτιώσει πάρα πολλούς τομείς: της δύναμης, της αντοχής, να δυναμώσει τον κορμό του, να βελτιώσει κομμάτια της τεχνικής του.
Βέβαια υπάρχει και μεθοδολογία προπόνησης τέτοια ώστε ν’ αποτοξινωθεί ο οργανισμός από την κούραση όλης της χρονιάς.
Κ. Μπέκα, σας ευχαριστούμε πολύ, που μοιραστήκατε μαζί μας τις γνώσεις σας, για τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
Φωτορεπορτάζ εκγύμνασης Β. Μπέκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου