Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

To 68% της Μπαρτσελόνα...από την «La Masia»





Οι 17 από τους 25 παίκτες της Μπαρτσελόνα φέτος, προέρχονται από τις ακαδημίες της!
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα (σ.σ La Masia) είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, κάνουν τρομερή δουλειά και έχει βγάλει σπουδαίους παίκτες για τους «μπλαουγκράνα».

Φέτος, όμως, ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο αφού οι 17 από τους 25 παίκτες του ρόστερ της Καταλανικής ομάδας, προέρχονται από αυτές!Πρόκειται για ένα ποσοστό τις τάξεις του 68%, το μεγαλύτερο που είχε ποτέ η Μπαρτσελόνα!
Σέρτζι Ρομπέρτο, Όιερ, Τέλο και Κουένκα είναι οι τελευταίες προσθήκες, από τις ακαδημίες, στην φαρέτρα του Μαρτίνο και ανέβασαν έτσι το ποσοστό από το περυσινό 64% (14 στους 22)!
Τα ονόματα των 17: Βίκτορ Βαλντέζ, Μαρτίν Μοντόγια, Ζεραρ Πικέ, Σεσκ Φάμπρεγκας, Κάρλες Πουγιόλ, Τσάβι Ερνάντεζ, Αντρές Ινιέστα, Λίο Μέσι, Τζόναθαν Ντος Σάντος, Μαρκ Μπαρτρά, Σέρτζιο Μπούσκετς, Τζόρντι Άλμπα, Κριστιάν Τέλο, Ισαάκ Κουένκα, Σέρτζι Ρομπέρτο, Όιερ Ολαζάμπαλ.
Το ξεκίνησε ο Γουαρδιόλα
Την σεζόν 2008/09 ο Πεπ Γουαρδιόλα και ο βοηθός του Τίτο Βιλανόβα είχαν στην πρώτη ομάδα 11 από τους 24 παίκτες, οι οποίοι ήταν από τις ακαδημίες (περίπου 46%).Το επόμενο έτος μπορεί να υπήρξε μία μείωση καθώς ήταν 10 παίκτες, αλλά η ομάδα ήταν μικρότερη αφού είχε 21 ποδοσφαιριστές και το ποσοστό ανέβηκε στο 48%.
Το επόμενο έτος ήταν 11 στους 21, ενώ το 2011/2012 ο Χενφρέν έφυγε αλλά ο Τιάγκο και ο Κουένκα ήρθαν και έγιναν 12 στους 21 με ποσοστό 57%.Το 2012 οι αριθμοί συνέχισαν να αυξάνονται, με τον Βιλανόβα να παίρνει την σκυτάλη από τον Γουαρδιόλα και μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να ανεβάσει στην πρώτη ομάδα τους Ντος Σάντος, Μπάτρα και Μοντόγια, με το ποσοστό αν φτάνει στο 64%.
Τότε, που έπαιξαν όλοι!
Μάλιστα, σε ένα ματς τον Νοέμβριο του 2012, σημειώθηκε το εξής καταπληκτικό…Στην αναμέτρηση στο «Θιουδάδ ντε Βαλένθια» κόντρα στην Λεβάντε έπαιξαν 11 στους 11 παίκτες από τις ακαδημίες, όταν τραυματίστηκε ο Άλβες (ο οποίος ήταν ο μοναδικός εκτός La Masia) και στην θέση του μπήκε ο Μοντόγια Αυτό το καλοκαίρι ο αριθμός αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, αφού 17 στους 25 παίκτες είναι από τις ακαδημίες, χάρις στις προωθήσεις των Σέρτζιο Ρομπέρτο, Όιερ και την επιστροφή του Κουένκα από τον Άγιαξ όπου είχε δοθεί δανεικός.
Τσάβι ο παλαιότερος
Ο Τσάβι είναι ο παλαιότερος παίκτης της ομάδας, όπου προέρχεται από τις ακαδημίες του συλλόγου.Ο διεθνής μέσος είναι 23 χρόνια στην Μπαρτσελόνα, αφού πήγε στον σύλλογο όταν ήταν 10 χρονών και τώρα είναι 33.Μάλιστα, τα 15 από τα 23 χρόνια του στον σύλλογο τα έχει παίξει στην πρώτη ομάδα, σχεδόν τη μισή του ζωή!
Το περίεργο είναι ότι όταν ο Τσάβι έπαιζε στην Μπαρτσελόνα, παίκτες όπως ο Τέλο, ο Κουένκα, ο Μπαρτρά και Μοντόγια… γεννιόντουσαν!Ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της Μπαρτσελόνα είναι ο Κάρλες Πουγιόλ!Ο αρχηγός των Καταλανών είναι 18 χρόνια στον σύλλογο, ενώ το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το έκανε πριν από 14 χρόνια!
Το μέλος με τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής, που προέρχεται από τις ακαδημίες, είναι ο Σέρχι Ρομπέρτο, ο οποίος έφτασε πριν από επτά χρόνια στους «μπλαουγκράνα» και αφού έπαιξε στην δεύτερη ομάδα για τέσσερα χρόνια, έχει εξασφαλίσει μία θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.
Δείτε σε σχεδιάγραμμα τα τελευταία χρόνια:
Επιμέλεια: Γιάννης Χίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: