Οι γονείς των αθλητών
SUBMITTED BY AD GLOBAL MANAGEMENT ON
Ο ρόλος των γονιών στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η βοήθεια τους αφορά στην οικονομική στήριξη (αναλαμβάνουν τις μετακινήσεις/την αγορά του εξοπλισμού κλπ), αλλά κυρίως στην συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη των παιδιών τους.
Γράφει η Μαρία Βερβέρη*
Ο γονιός είναι εκείνος που ενθαρρύνει και παρακινεί το παιδί να συμμετάσχει σε ένα άθλημα. Ο τρόπος όμως που θα δώσει αυτή την ώθηση, είναι βαρύνουσας σημασίας για την αυτοεκτίμηση του παιδιού και συνεπώς για την μετέπειτα εξέλιξη του.
Οι γονείς λοιπόν, καλό είναι να:
- Δημιουργούν ένα ήρεμο και ενθαρρυντικό περιβάλλον πριν και κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων.
- Εστιάζουν την προσοχή του παιδιού στην δική του προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα ή στον αντίπαλο.
- Αποδεχτούν ένα χαμηλό αποτέλεσμα και να συζητήσουν με το παιδί τους ότι η αποτυχία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και είναι αποδεκτή.
- Επιβραβεύουν όλες τις προσπάθειες είτε αυτές είναι επιτυχημένες είτε όχι.
- Τονίζουν την διασκέδαση της αθλητικής συμμετοχής. Πρωταρχικός ρόλος των παιδιών πρέπει να είναι η διασκέδαση και όχι το τελικό αποτέλεσμα.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών και πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στην αθλητική πορεία των παιδιών τους, επισημαίνουμε ακόμη κάποια επιπλέον.
Οι γονείς καλό είναι να έχουν θετική και σωστή συμπεριφορά, ιδιαίτερα όταν είναι παρόν το παιδί, καθώς εκείνοι λειτουργούν σαν πρότυπο. Να αποφύγουν τις παρεκτροπές και να παραμείνουν ψύχραιμοι ιδιαίτερα εντός του αθλητικού χώρου (αγώνες, προπονήσεις κλπ).
Επίσης, θα ήταν καλό να προσπαθούν να μεταδίδουν το μήνυμα στα παιδιά ότι η αυτοπεποίθηση τους δεν πρέπει να εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Όλες οι εμπειρίες (είτε θετικές είτε αρνητικές) που αποκτώνται μέσω του αθλητισμού, μαθαίνουν κάτι στο παιδί. Δεν δίνουμε έμφαση μόνο στη νίκη.
Επίσης, ο γονιός πρέπει να βρίσκει το χρόνο να είναι παρών σε προπονήσεις/ αγώνες και να συνεργάζεται με τον προπονητή.
Η στήριξη των αθλητών από τους γονείς είναι, αν μη τι άλλο καθοριστική, για αυτό θα ήταν καλό να υπάρχει πλήρης συνεργασία και κατανόηση μεταξύ γονέων και των υπολοίπων εμπλεκομένων με το παιδί τους.
Κλείνοντας να επαναλάβουμε το σημαντικότερο όλων: Να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, και ιδιαιτέρως οι μικροί αθλητές χρειάζεται να διασκεδάζουν και να χαίρονται το άθλημα τους!
* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.
Πηγή:sports-academies.gr
Ακολουθείστε μας στο Facebook A.D. Global Management και στο Twitter ADGM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου